Дома ФИТНЕС Што е КРОС ФИТ !

Што е КРОС ФИТ !

789

CrossFit е фитнес режим развиен од Грег Гласман во текот на неколку децении. Гласман, основач и извршен директор на CrossFit, беше првиот човек во историјата кој дефинира фитнес на значаен, мерлив начин: зголемен капацитет за работа во широк временски период и моделни домени. Тој потоа создаде програма специјално дизајнирана за подобрување на фитнес и здравје.

CrossFit е постојано варијабилни функционални движења извршени со висок интензитет. Сите CrossFit вежби се базираат на функционални движења и овие движења ги рефлектираат најдобрите аспекти на гимнастиката, кревање тегови, трчање, веслање и многу повеќе. Ова се основните движења на животот. Тие ги преместуваат најголемите товари, најдолгите растојанија, па затоа се идеални за максимизирање на износот на завршената работа во најкратко време. Интензитетот е од суштинско значење за резултатите и е мерлив како работа поделена со време или моќ. Колку повеќе работи работите за помалку време или колку е поголема излезната моќ, толку е поинтензивен напор. Со користење на постојано разновиден пристап кон обуката, функционалните движења и интензитетот доведуваат до драматични придобивки во фитнес.

Заедницата која спонтано се јавува кога луѓето заедно ги работат овие вежби е клучна компонента за тоа зошто CrossFit е толку ефикасен и создаде глобална мрежа на филијали на CrossFit која брои над 13.000. Искористувањето на природната друштвеност, конкуренцијата и забавата на спортот или играта дава интензитет што не може да се совпадне со други средства.

Програмата CrossFit е управувана од податоци. Користејќи бела табла како рејтинг-табли, одржување на точни резултати и евиденција, водење на часовникот и прецизно дефинирање на правилата и стандардите за изведба, ние не само што мотивираме невиден излез, туку и изведуваме релативна и абсолутна метрика при секој тренинг. Овие податоци имаат важна вредност и многу повеќе од самата мотивацијата.

Генерално, целта на CrossFit е да се создаде широк, општ и инклузивен фитнес поддржан со мерливи, видливи и повторливи резултати. Програмата ги подготвува членовите за било каква физичка состојба – не само за тоа што незнаат, туку и за тоа не се знае. Нашата специјалност е, што не специјализираме.

Додека CrossFit ги предизвикува најдобрите во светот, програмата е наменета за универзална приспособливост, што ја прави совршена за секоја посветена индивидуа, без оглед на искуството. Ние цениме оптоварување и интензитет; ние не ја менуваме програмата. Потребите на олимписките атлетичари и нашите баби и дедовци се разликуваат по степен, а не вид.

За поквалитетен тренинг Ви ги препорачуваме врвните pre-workout суплементи (Levro Pump, Xtreme Napalm …) кои се дел од големиот избор на суплементи во https://eshop.thestrongest.mk/