Дома ФИТНЕС КАКО МОЌТА НА ФОКУСОТ МОЖЕ ДА ВЕ ДОВЕДЕ ДО УСПЕХ

КАКО МОЌТА НА ФОКУСОТ МОЖЕ ДА ВЕ ДОВЕДЕ ДО УСПЕХ

305

„Ќе го добиете она што го сакате, кога ќе престанете да давате изговори зошто го немате истото“.

Како се будите наутро?

Дали скокате од кревет и едвај чекате да го започнете денот?

Дали се будите наутро и не сакате да станете од кревет, да го слушнете алрамот и повторно да го притиснете копчето за одложување додека не бидете принудени да станете и да одите во тоалет?

Или се будите уште поуморени?

Со динамичен животен стил што го водиме денес, поголемиот дел од времето луѓето работат на автопилот, ретко престануваме и си поставуваме суштински прашања.

Покрај тоа, ние постојано сме бомбардирани со информации (вести , Whatsapp пораки, твитови, е-пошта, фејсбук, инстаграм итн…) и реагираме на ситуациите, дека нашите животи се контролирани од надворешно опкружување што заборавивме на едноставните концепти на животот.

Што мислите кога ќе се разбудите?

Дали размислувате за сите работи што треба да ги направите, списокот е бесконечен и се чувствувате презаситени пред да станете од кревет.

Или…

Наутро се будите, размислувајќи за сите предизвици со кои се соочувате во животот, размислувате за сите критики што ви ги дале луѓето, дури и за областите каде што не сте успеале. Потоа се чувствувате обесхрабрени и демотивирани.

Или…

Размислувате за она што недостасува во вашите животи, немате доволно пари, немате голема титула (директор, извршен директор) по вашето име или немате луксузен автомобил и така натаму.

Кога се соочувате со проблем, што правите?

Поминувате време разговарајќи и анализирајќи го проблемот во голема длабочина, а потоа го дефинирате во нерешливи термини?

Или барате некој друг нему да ја префрлите вината?

Нашите мисли … 

Луѓето мислат помеѓу 50,000 – 70,000 мисли на ден (ментален џагор, слики или филмови што поминуваат во нашата глава) 95% од овие мисли се повторуваат од претходните денови и 80% од вообичаените мисли се негативни.

За да постигнеме успех, треба да научиме како да ги насочиме овие мисли на она што го сакаме. На нашите цели!!!!!!!

Приказна

Еден ден Зен мастерот сакаше да им покаже на своите студенти нова техника на стрелање . Тој им кажал на учениците да ги покриат неговите очите со крпа, а потоа тој ја отпуштил стрелата. Кога ги отворил очите, тој ја виделе целта без стрела во неа и кога ги погледнал своите ученици, тие изгледаа засрамено затоа што нивниот учител промашил.

Тој ги праша: „Која лекција мислите дека сакам да ве научам сите денес?“

Тие одговориле: „Мислевме дека ќе ни покажете како да стрелате во целта без да гледате.“

Зен мастерот рече: „Не, јас ве научив дека ако сакате да бидете успешни во животот, не заборавајте на целта. Мора да внимавате на целта, во спротивно може да пропуштите добра можност во животот. “

Тие се погледнаа едни со други, импресионирани од лекцијата.

Моралот на приказната е дека треба постојано да се фокусираме на она што го сакаме и треба да сфатиме дека:

На кои мисли се фокусираме истите  ги чуствуваме, затоа нашите мисли имаат директен ефект врз нашите емоции.

Она на што се фокусираме и  чувствуваме истото го привлекуваме во нашите животи. Нашата судбина е постојано обликувана од нашите мисли.

„Предизвиците се оние што го прават животот интересен и надминување на истите е она што го прави животот значен“. (Jошуа J.. Марин)

Совети: Како да го контролирате фокусот на вашите мисли

Кога ќе се соочите со предизвик или проблем, поминете 5% од вашето време за дискутирање на проблемот, 95% од вашето време наоѓајќи иновативни и креативни решенија. Запомнете „Проблемот не е проблемот. Проблемот е вашиот став кон проблемот “!!!

Осигурете се дека го правите следново на дневна основа:

Научете нешто ново секој ден. Учењето не завршува кога ќе се стекнете со диплома или ќе заминете од универзитет. Животниот пат е процес на учење, успешните луѓе ги претворија своите неуспеси камења за чекорење напред, учејќи од тоа и продолжувајќи понатаму. Кога ќе пробате нешто и не успева, не се разочарувајте, сè што треба да направите е да пронајдете подобар начин да го направите тоа.

Во светот на боречките вештини и спортови е истотака важно да имате цел, да имате фокус додека полека, полека одите кон целтта. Најдете начин како да продолжите, како да ги оставите сите проблеми дома, на работа, меѓу пријатeлите… не ги носите своите проблеми со себе во сала…ВО САЛА ТРЕБА ДА БИДЕТЕ СВЕСЕН ДЕКА СТЕ ДОЈДЕНИ ЗА ТРЕНИНГ, ЗА СОПСТВЕНО УСОВРШУВАЊЕ, ЗА СОПСТВЕНА ПРОГРЕСИЈА…

Најдобрите денешни шампиони во боречките спортови не се најсилните, најиздржливите, туку оние кои иммат ФОКУС за време на борбата, оние кои што имаат фокус додека се припремаат за борбата…Исто како во боречките спортови и ВИЕ имате секојдневна борба со СЕБЕ…Оставете ги проблемите туѓи на оние кои ги создале, ФОКУСИРАЈТЕ СЕ НА СЕКОЈ МОМЕНТ ОД ДЕНОТ…ОВОЈ МОМЕНТ ГО ИМАТЕ САМО ЕДНАШ (додека го читате текстот, баш овој момент нема да ВИ се повтори пак како сега, во исто време и околности)…ФОКУСИРАЈТЕ СЕ НА СЕГАШНИОТ МИГ…ТУКА ЛЕЖИ ТАЈНТА НА ЖИВОТОТ !!!