Благодарение на Ултимејт фајтот денес бразилската риу рица е многу популарна низ целиот свет. Познатата фалимија Грејси се најзаслужни за развојот на овој спорт денес. Тие ги освоиа првите шампионати во УФЦ и со тоа стекнаа голема популарност. Денес 6ЏЏ е дел од секое натпреварување во мешаните боречки натпревари како што е УФЦ или М1. Програмата што се тренира е конципирана според светската програма за бразилска џиу рица.


Составена е од:

– движења на под 
– фрлања и чистења
– контрола во гард
– поминување на гард
– контрола од страничка позиција
– контрола од маунт позиција
– ослободување гард, странична позиција, маунт и зафат од позади на под
– техники на гушење
– техники на напад – триаголник, кимура, лост на рака, лост на колено, лост на стапало, зафат за гушење на врат итн техники на одбрана – ослободување од зафат при триаголник, кимура, лост на рака, колено, стопало, ослободување од маунт позиција, странична позиција, зафат од позади итн….
– борба во станата позиција
– борба на под динамички мулти комплексни вежби за подобрување на техниките, за зголемување на аеробната и анаеробната способност, подобрување на структурната поставеност при зафат итн.

Исто така треба да напоменеме дека покрај техничкиот дел голема важност се дава на физичката подготовка. Овде преовладуваат разни динамични вежби кои се комплексни и многу често нивното изведување е многу напорно. Можеме да кажеме дека тренинзите се високо квалитетни и се работени по урнек на светските центри за бразилска џиу џица и граплинк.

BJJ No-Gi

 

Програмата е составена од неколку дела:

1. Техники во стоечка положба;
2. Техники во клинч;
3. Техники на под;

Овие неколку дела од програмата ќе се надополнуваат, ќе се изведуваат посебно или комбинирано. Тренинзите ќе бидат конципирани така да на редовните членови им се овозможи изучување на техниките на оние начини на кои се изучуваат во светските центри за боречки вештини. Ќе бидат застапени техники од боксот,кик боксот, таи боксот, бразилската џиу џица, борењето, каратето, џудото итн. Тренинзите ќе бидат организирани во согласност со стратегиите во ММА борбите. Тука може да ги вброиме:

— Sprawl and brawl— ове е тактика,стратегија каде што борецот се труди да биде постојано во стоечка позиција, а да избегнува борба на под. Овде најчесто спаѓаат борци кои имаат највеќе искуство во бокс, таи бокс, кик бокс, карате итн.
— Клинч борба — борбата во клинч им “лежи” повеќе на џудисти, борачи или борци од таи боксот. Во оваа стратегија на борба борецот се труди цело време да го држи до себе противникот и притоа да се обидува да го собори на земја, да зададе удар со рака или нога, а по можност да направи и некој зафат. Борците кои го владеат клинчот ќе бидат ефективни против борци кои се добри во удари со рака и нога. — Ground and pound — оваа стратегија ја имаме кога едниот борец го соборува другиот борец на под , се труди да заземе доминантна позиција на контрола и при тоа да задава удари со тупаница или лакт. — Submission grappling — оваа стратегија е слична на предходната, но овде борецот по соборувањето на противникот на под, се труди да направи некој зафат и со тоа ја добие борбата.

Во зависност од методот тренинзите ќе бидат кружни, тренинг на станици, комбинирани итн. 

 

– Muay Thai e боречки спорт кој го наоѓа своето потекло во благородна вештина со антички традиции. Исто така е тајландски национален спорт. (MUAY) буквално значи борба и потекнува од санскритскиот (оригиналниот хиндуиски) збор Mavya, што буквално значи обединување заедно. Една од најефикасните боречки вештини во светот, не е ни чудо што MUAY ТНА1 стана една од клучните вештини на многу популарениот, брзо растечки спорт на мешаните боречки вештини (ММА). Некои од најголемите борци и шампиони во ММА ја користат уметноста на Muay Thai како нивната најсилна страна во борбите.

– Кикбоксот е борбен спорт со целосен контакт и форма, со примена на рачни и ножни удари. Борбата се одвива во боксерски ринг, обично со боксерски ракавици, штитници за уста, шорцеви и боси стапала за да се фаворизира употребата на ножни удари. Кик-боксот се практикува за самоодбрана, општа кондиција или за натпреварување.

 

“ВРЕМЕ Е ВАШЕТО ДЕТЕ ДА НАУЧИ САМО ДА СЕ ОДБРАНИ”

За поквалитен развој на Вашето дете…Потрудете се превентивно да делувате, запишете го во “Д СТРОНГЕСТ” … Ќе научи техники на САМООДОБРАНА , ќе стекне САМОДОВЕРБА, ќе ги респектира ПОСТАРИТЕ, ќе го зајакне ТЕЛОТО и ЗДРАВЈЕТО" !!!

ФАМИЛИЈАРЕН ПАКЕТ:
“Додека Вашето дете тренира, Вие може да тренирате во нашата сала за фитнес & боди билдинг која е во склоп на Центарот”.

Scroll to Top