Дома БОРЕЧКИ ВЕШТИНИ МУАИ ТАИ

МУАИ ТАИ

“RONIN – CARNAGE & THE STRONGEST MUAY THAI TEAM”

Термини:

  • понеделник 19.45 – 21.00 часот!
  • среда            18.30 – 19.45 часот!
  • петок            18.30 – 19.45 часот!

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ НА 070 24 22 88!

Muay Thai е боречки спорт кој го наоѓа своето потекло во благородна вештина со антички традиции.  Исто така е тајландски национален спорт. … MUAY буквално значи “борба” и потекнува од санскритскиот (оригиналниот хиндуиски) збор “Mavya”, што буквално значи “обединување заедно”.

Една од најефикасните боречки вештини во светот, не е ни чудо што MUAY THAI стана една од клучните вештини на многу популарениот, брзо растечки спорт на мешаните боречки вештини (ММА). Некои од најголемите борци и шампиони во ММА ја користат уметноста на Мuay Thai како нивната најсилна страна во борбите.

Muay Thai (тајландски: มวยไทย, RTGS: muai thai, изговорено [mūa̯j tʰāj]) или буквално тајландски бокс е борбен спорт во Тајланд кој користи рачни и ножни удари во стоечка позиција и борба во клинч. Оваа дисциплина е позната како “уметност од осум екстремитети”, бидејќи се карактеризира со комбинирана употреба на тупаниците, лактите, колената и потколеница.  Muay Thai стана широко распространета на меѓународно ниво во доцните 20-ти и 21-ви век, кога западните фајтери од Тајланд почнаа да се натпреваруваат во кик-бокс, натпревари ММА, како и натпревари според правилата на Muay Thai низ целиот свет. Професионалната лига е раководена од Професионалната боксерска асоцијација на Тајланд (П.А.Т), санкционирана од страна на Спортот на Тајланд (САТ) и Светската професионална Муаи Таи федерација (WMF) во странство.

Сличен е и на сродни стилови во другите делови на индиската културна сфера, имено Lethwei во Мјанмар, Прадал Сереј во Камбоџа, Муа Лао во Лаос и Томои во Малезија.

Историја

Историјата на Muay Thai, исто така, може да се проследи до средината на 18 век. За време на битките помеѓу бурманите на династијата Кобанг и Сиам, познатиот борец Нај Канотом бил заробен во 1767 година. Бурманот знаел за неговите вештини во борба со “голи раце” и му дал можност да се бори за својата слобода. Наи Канотом успеал да исфрли десет последователни кандидати од Бурма. Импресиониран од неговата боксерска вештина, тој бил ослободен од неговите киднапери и му беше дозволено да се врати во Сиам. Тој беше признаен како херој, а неговиот боречки стил стана познат како бокс од Сијамски стил, подоцна да биде познат како Muay Thai. Овој стил на борба наскоро бил признаен како национален спорт.

Муаи Таи во Македонија

Минатата 2018 година во Македонија за прв пат се отвори првиот професионален муаи таи клуб, дел од Центарот за боречки вештини “Д СТРОНГЕСТ” под водство на двајца признаени професионалци и фајтери, Миша “RONIN” Бачулов и Nathan Carnage – “RONIN – CARNAGE & THE STRONGEST TEAM” !!!

Денес клубот брои повеќе од 40 редовни членови кои тренираат под водство на основачот на “Д Стронгест” Ивица Алексовски и неговите асистенти.

Во месец март се отвори и првата Муаи Таи & Кикбокс група за деца од 5 до 12 години.