Дома БОРЕЧКИ ВЕШТИНИ ЏИТ КУН ДО & КАЛИ STREET FIGHT Принципи во ЏКД

Принципи во ЏКД

Д СТРОНГЕСТ ЏКД Принципи:

 1. Секогаш држи ги рацете горе;
 2. Секогаш држи ја брадата доле;
 3. Секогаш движи ја главата;
 4. Движи се кружно лево и десно (не само напред и назад);
 5. Секогаш напаѓај во PIA;
 6. Никогаш не примај удари без да дадеш – Никогаш не останувај без одговор (секогаш кога ќе бидеш нападнат, реагирај со контра);
 7. Секогаш прв напаѓај;
 8. Секогаш последен заврши;
 9. Никогаш не останувај без одговор (секогаш кога ќе бидеш нападнат, реагирај со контра);
 10. Ако те нападне со нога, контрирај со рака;
 11. Ако те нападне со рака, контрирај со нога;
 12. Кога раскинуваш клинч, секогаш прави го тоа со удари;
 13. Секогаш менувај ги нападите, менувај го нивото и страната при нападот;
 14. Секогаш кога е можно употреби стоп удар;
 15. Скогаш држи го противникот “зафатен”;
 16. Секогаш напаѓај по следниот редослед: пред, за време на и на крај по нападот (3 основни правила на напад);
 17. Доколку има размена на удари во горно ниво, нападни во долното ниво (шут, фат за една или две нозе и буткање на под);
 18. На трапинг растјание обавезно напаѓај со затворање на рацете (трапинг);