Програма и техники кои се изучуваат

BJJ-beltsБлагодарение на Ултимејт фајтот денес бразилската џиу џица е многу популарна низ целиот свет. Познатата фалимија Грејси се најзаслужни за развојот на овој спорт денес. Тие ги освоиа првите шампионати во УФЦ и со тоа стекнаа голема популарност. Денес БЏЏ е дел од секое натпреварување во мешаните боречки натпревари како што е УФЦ или М1. Програмата што се тренира е конципирана според светската програма за бразилска џиу џица. Составена е од :
 • движења на под;
 • фрлања и чистења;
 • контрола во гард;
 • поминување на гард;
 • контрола од страничка позиција;
 • контрола од маунт позиција;
 • ослободување гард, странична позиција, маунт и зафат од позади на под;
 • техники на гушење;
 • техники на напад – триаголник, кимура, лост на рака, лост на колено, лост на стапало, зафат за гушење на врат итн….;
 • техники на одбрана – ослободување од зафат при триаголник, кимура, лост на рака, колено, стопало, ослободување од маунт позиција, странична позиција, зафат од позади итн….;
 • борба во станата позиција;
 • борба на под;
 • динамички мулти комплексни вежби за подобрување на техниките, за зголемување на аеробната и анаеробната способност, подобрување на структурната поставеност при зафат итн.

Исто така треба да напоменеме дека покрај техничкиот дел голема важност се дава на физичката подготовка. Овде преовладуваат разни динамички вежби кои се комплексни и многу често нивното изведување е многу напорно. Можеме да кажеме дека тренинзите се високо квалитени и се работени по урнек на светските центри за бразилска џиу џица и граплинг.

brazilian-jiu-jitsu-belt-ranking