Дома БОРЕЧКИ ВЕШТИНИ ADCC – Abu Dhabi Combat Club Програма и Правила

Програма и Правила

 

Како можете да победите:

 • Ако еден натпреварувач се откаже или ја предаде борбата со потчукнување на ногата, раката или вербално (tap).
 • Доколку судијата почувствува дека еден натпреварувач не е во можност да се одбрани или чувствува дека неговиот живот е во опасност, судијата ќе го прогласи победникот.
 • Ако борец ги прекрши правилата двапати, тој ќе биде дисквалификуван од Судијата!

Победата може да се добие со:

 • Зафат
 • Поени
 • Одлука за судија

 

Дозволени техники:

 • Секаков вид зафати (освен со користење на раката за затворање на душникот).
 • Секој лост на раката, заклучување на рамото или заклучување на зглобот
 • Секое заклучување на ногата или заклучување на стопалото

Нелегални техники:

 • Фрлање (slamming) е дозволено само ако сте заклучени во зафат.
 • Без притисок на вратот од поади (neck cranks)
 • Не смее „Full Nelson“
 • Не смее“crucifix”
 • Забранети се било какви удари
 • Забранети се убоди во очи или тегнење на усните (fish hooking)
 • Забрането е тегнење на ушите
 • Забрането е влечење на косата
 • Забранети се зафати на прстите на рацете или стопалата (помалку од 4 прсти или помалку од 5 прсти)
 • Забрането е пристикање со палецот
 • Забрането е гребење или штипење
 • Забранети се ножни удари (клоцање)
 • Забрането е гризање
 • Забрането е допирање на делот кај гениталиите
 • Забрането е притискање со раце, колена или лактите на лицето
 • Не се дозволени лизгави супстанции на телото или облеката
 • Без вкрстена гилотина која ја извртува брадата
 • Не е дозволена употреба на маица и држење на шорцевите

Поени (Позитивни поени):

 • Секоја позиција мора да се задржи 3 секунди или повеќе, надвор од каква било опасност од зафат, со цел да бидат доделени поени.
 • Поминување на гардот = 3 поени
 • Колено на стомак = 2 поени
 • Позиција на маунт = 2 поени
 • Контрола од позади = 3 поени
 • Фрлање или рушење на под (завршува во гард или полу-гард) = 2 поени
 • Чисто фрлање или рушење (завршува во странична контрола или маунт) = 4 поени
 • SWEEPS (завршува гард или полу-гард) = 2 поени
 • SWEEPS (завршува во странична контрола или маунт) = 4 поени
 • “SWEEPS” се смета кога двата борци се свртени едни со други, ја менуваат позицијата од дното кон врвот и воспоставуваат контрола од 3 секунди или повеќе.
 • За SWEEPS се сметаат и REVERSALS.
 • Кога менувате повеќе позиции, поени ќе се доделуваат само за позицијата што е задржана за 3 секунди или повеќе.
 • Секој SWEEP треба да се направи во едно континуирано движење за да се добијат поени.
 • Поени за SWEEP ќе бидат доделени само ако борецот иницира SWEEP, не ако го нападне противникот и заврши на врвот.
 • Кога ќе го поминете гардот, одете директно во маунт позција или колено на стомакот за помалку од 3 секунди, поени ќе бидат дадени само за поминување на гардот. 

Казни (негативни поени):

 • Кога борец доброволно скока во гардот или премине од стоечка позиција во седната позиција ќе остане 3 секунди или повеќе, тој ќе биде казнет со минус ПОЕН.
 • Кога борец избегнува борба, почне да се повлекува за да избегне борба, тој ќе биде казнет со минус ПОЕН.
 • Пасивен борец ќе биде предупреден двапати, а потоа ќе биде казнет со минус ПОЕН. Судијата ќе го предупреди пасивниот играч со зборовите „ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ПАСИВНОСТ“ – по првиот даден минус нема да има повеќе предупредувања и минусните поени ќе бидат дадени веднаш ако борецот продолжи да биде пасивен
 • Ако борец е многу пасивен во текот на првата половина од редовните борби кога нема минуси, судиите сепак ќе му дадат ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ за пасивност и ќе го казнат со негативен поен кога ќе започне втората половина од борбата!
 • Ако двајца борци (од ист тим) направат договорена борбаа, обајцата ќе бидат дисквалификувани од турнирот.

Шампионатот е во турнирски стил; победникот поминува во следната рунда.

Доколку сакате може да се натпреварувате облечени во кимоно или патики за борење.

Не се дозволени лизгави супстанции на телото или облеката.

Борбениот дел (татами) е 9 х 9 метри (нема кафез или ограда).

Ако борците излезат од оваа област, судијата ќе ја започне борбата во центарот на борилиштето, во истата позиција кога беа и кога ја напуштија борбата, кога судијата рекол „Стоп“. Ако борците биле во стоечка позиција, тие ќе започнат повторно во стоечка позиција.

Временски ограничувања:

Светско првенство:

Кружни квалификации * = 10 минути / 5 минути прекувремено доколку има нерешено без предност. (Макс. 1 продолжение по борба)

Финале ** = 20 минути / 10 минути прекувремено доколку има нерешено без предност. (Макс. 2 продолженија по борба)

* На „Квалификациските рунди“ (10 мин.), Првите 5 минути се без поени. Позитивните и негативните поени започнуваат по првите 5 минути до крајот на борбата, како и од продолженијата.

** На „финалето“ (20 мин.), Првите 10 минути се без позитивни поени, но негативните поени започнуваат од почетокот на борбата до крајот. Позитивните поени започнуваат по првите 10 минути до крајот на борбата, како и од продолженијата.

Апсолутно финале и супер борба = 20 минути / 10 минути прекувремено доколку има нерешено без предност. (Макс. 2 продолженија по борба)

Квалификациски турнири:

Кружни квалификации * = 6 минути / 3 минути прекувремено доколку има нерешено без предност. (Макс. 1 продолжение по борба)

Финале ** = 8 минути / 4 минути прекувремено доколку има нерешено без предност. (Макс. 1 продолжение по борба)

* На „Квалификациските рунди“ (6 мин.), Првите 3 минути се без поени. Позитивните и негативните поени започнуваат по првите 3 минути до крајот на борбата, како и од продолженијата.

** На „финалето“ (8 мин.), Првите 4 минути се без позитивни поени, но негативните поени започнуваат од почетокот на борбата до крајот. Позитивните поени започнуваат по првите 4 минути до крајот на борбата, како и по продолженијата.

Национални првенства:

Кружни квалификации * = 6 минути / 3 минути прекувремено доколку има нерешено без предност. (Макс. 1 продолжение по борба)

Финале ** = 8 минути / 4 минути прекувремено доколку има нерешено без предност. (Макс. 1 продолжение по борба)

* На „Квалификациските рунди“ (6 мин.), Првите 3 минути се без поени. Позитивните и негативните поени започнуваат по првите 3 минути до крајот на борбата, како и од продолженијата.

** На „финалето“ (8 мин.), Првите 4 минути се без позитивни поени, но негативните поени започнуваат од почетокот на борбата до крајот. Позитивните поени започнуваат по првите 4 минути до крајот на борбата, како и по продолженијата.